Ali
Cu, 17/05/2019 - 19:03

Hacker Nedir? Kime Denir?

Hackerlar, internetin kullanılmaya başlamasıyla ortaya çıkan, toplum tarafından "kötü çocuklar" gibi bilinen, günümüz toplumunun her kesiminden kişinin adını duyduğu kişilerdir. Peki ama gerçekten hacker nedir ve hacker kime denir?

Hacker (Bilgisayar korsanı), bilgisayar sistemlerine izinsiz olarak giriş yapan, sızan ve herhangi bir veriyi kendi çıkarları için yasal olmayan bir şekilde kullanan kişilere verilen isimdir. Hackerlar, hedef sisteme sızmak için çeşitli teknikler kullanırlar ve bu yöntemlerle, sistemdeki zafiyetlerden faydalanarak sisteme sızmaya çalışırlar. Hack terimi ise hiçbir zaman tam anlamıyla tanımlanamamıştır ve hack eylemini her uzman farklı tanımlamıştır. Kimilerine göre hack, hayatın her alanında olan ve hayatı kolaylaştıran bazı eylemlerken, kimilerine göre hack, hackerların yapmış olduğu eylemlerine verilen addır ve sadece siber ortamda geçen bir terimdir. Kısacası hackin tanımını yapacak olursak; "hackerların yapmış olduğu eylemlere/saldırılara verilen isimdir" şeklinde bir tanım yapabiliriz.

Hacker Kime Denir?

Aslında yukarıda yapmış olduğum hacker tanımını karşılayan herkese hacker denebilir. Ama burada can alıcı bir nokta var. Bu nokta, önüne gelen herkesin kendine "hacker" demesidir. Örneğin bir kişinin sosyal medya hesabını ele geçirerek bu yaptığını da "ben hackerım" diyerek anlatan kişiye hacker denmez. Kendine "hacker" diyen ve aslında hacker olmayan kişilerin yaptığı, sokakta futbol oynayan çocukların birkaç gol attıktan sonra kendilerini futbolcu olarak tanıtmaları/anlatmaları gibi bir durumdur. Yani hacker sıfatına sahip olmak kolay bir şey değildir. Nasıl bir bilgisayar mühendisi, bilgisayar mühendisi olmak için 4 yıl üniversite okuyorsa, bir hacker da hacker olmak için çok çalışarak ve kendini sürekli geliştirerek bu unvana sahip olabilir.

Hacker Türleri Nelerdir?

Siyah Şapkalılar: Siyah şapkalı hackerlar, bilgisayar sistemlerine sızan, bu sistemdeki verileri çalan veya sistemleri çalışmaz hale getiren hackerlardır.

Beyaz Şapkalılar: Beyaz şapkalı hackerlar, siyah şapkalılar ile aynı bilgi düzeyine sahipken ve onlar gibi eylemler yapabilecekken bunları yapmazlar ve sistem yöneticisine sistemdeki zafiyetlerin kapatılmasını söylerler. Ayrıca beyaz şapkalı hackerlar, şirketlerde veya herhangi bir kurumda "siber güvenlik uzmanı" olarak görev yapabilmektedir.

Gri Şapkalılar: Gri şapkalı hackerlar, beyaz şapkalılarla siyah şapkalıların karışımıdır yani iyi veya kötü olabilen hackerlardır.

Hacktivistler: Hacktivistler, kendi görüşleri doğrultusunda karşıt görüşteki web sitelerini veya kendi görüşlerini duyurabilecekleri herhangi bir web sitesini hackleyen kişilerdir.

Yazılım Korsanları: Yazılım korsanlarının amacı sistemleri hacklemek değil, yazılımları hacklemektir. Yani belirli bir ücretle satın alınan bir yazılımın cracklenerek ücretsiz dağıtılmasını sağlarlar.

Phreakerlar: Phreaker, telefon sistemlerini hacklemeye çalışan kişilere denmektedir. Aslında phreaker terimi hacker teriminden eskidir çünkü dünyada ortaya çıkan çoğu hacker ilk başlarda phreaker olarak hack yapmaya çalışmıştır.

Script Kiddieler: Script kiddieler, bazı hazır yazılımları kullanarak ve bunların nasıl çalıştığını dahi bilmeden bazı saldırılar yapmaya çalışan kişilerdir. Bunlar hacker değildir ama hackerlığa özenen kişilerdir.

Lamerlar: Lamerlar, script kiddielerden daha alt seviyedeki kişilere verilen isimdir. Lamerlar kendilerini hacker sanmaktadırlar ve internetten edindikleri çeşitli virüsleri kullanarak şahsi bilgisayarları ele geçirmeye veya zarar vermeye çalışırlar.

Subscribe to newsletter

Yorumlar

Yorum mevcut değil.