Şifre, hayatımıza bilgisayarlarla veya internetle beraber girdiğini sandığımız herkesten gizlemek istediğimiz, önemli bir şeylerin anahtarı olan ve bizler tarafından oluşturulan karakterler bütününe verilen isimdir. Peki bu kadar önem verdiğimiz şifrelerimizi ne kadar güvenli oluşturabiliyoruz?
Güvenli bir şifre oluşturmak aslında çok basit. Sadece aşağıda yazacağım maddelere dikkat ederek sizde güvenli bir şifreye sahip olabilirsiniz.
1- Uzun ve Karmaşık Şifreler Oluşturun: Çoğu insan şifre oluştururken şifreyi unutmaktan korktuğu için kısa ve karmaşık olmayan şifreler oluşturur. İşte bu oldukça tehlikelidir çünkü hackerlar, bazı “şifre kırma” yazılımları kullanarak oluşturmuş olduğunuz bu kısa ve basit şifreleri (Örneğin: 123456ahmet) rahatlıkla kırabilirler. Bunun yerine oluşturacağınız uzun ve karmaşık bir şifreyle -ki buna güvenli şifre ilkesi de denebilir- hackerların ayağına bir çelme takabilirsiniz. Bir örnek verecek olursak; “j7.KQ3-y” şeklinde oluşturacağınız bir şifre, büyük-küçük harf, sembol ve rakamlardan oluşacağı için son derece güvenli bir şifre olacaktır. Yalnız şunu da belirtmek gerek; şifrenizin uzunluğu en az 8 karakter olmalıdır.
2- Şifreleme Algoritmaları Kullanın: “Ben şifre oluşturmakla uğraşamam” diyorsanız, tam size göre bir çözümüm var. Bu çözüm şifreleme algoritmalarını kullanmanızdır. Aslında bu yöntem şifre oluşturmada en güvenli yöntemdir. Çünkü şifreleme algoritmaları (MD5, SHA1 vb.) en güvenli şifre oluşturma yöntemlerindendir zira web sitelerinde saklanan veriler MD5 veya SHA1 algoritmalarıyla şifrelenir ve bu şifreler ele geçirilse bile bu şifreleri çözümlemek (kırmak) imkansızdır. İşte bu yüzden sizde internette yapacağınız kısa bir araştırmayla herhangi bir MD5 veya SHA1 oluşturucuya girerek, istediğiniz şifreyi oluşturabilirsiniz.
3- Hatırlatma Sorularına Dikkat: Aslında bu madde, bir bonus madde zira bu maddede anlatacaklarım her kötü ihtimale karşı web sitelerinin kullanmış olduğu “hatırlatma” sorusunun nasıl olması gerektiğidir. Bir çoğumuz hatırlatma sorusunu ya kullanmayız ya da basit bir soru yapıp geçiştiririz. İşte böyle yaptığımız zaman hackerların ekmeğine yağ sürmüş oluruz. Bunun yerine hatırlatma sorusunu ve cevabını kolay tahmin edilemeyecek bir şey yapmamız gerekmektedir. Örneğin, “soru: evcil hayvanımın ismi nedir? Cevap: Boncuk” bu şekilde bir soru-cevap hiçte güvenli değildir çünkü evcil hayvan isimleri genelde aynıdır ve bunu bir hacker az çok tahmin edebilmektedir. Siz bunun yerine; “soru: kafamda kaç tane saç teli var? Cevap: bundan sana ne” şeklinde veya daha absürt bir soru-cevap yaparsanız hackerların bunu tahmin etmesini bir o kadar zorlaştırmış olursunuz.
İşte tüm bu basit maddeleri uygulayarak güvenli bir şifreye sahip olabilirsiniz.
Yorumlar