İnsanoğlu tarih boyunca sürekli ticaretle uğraşmış, ticaret sayesinde topluluklar birbirlerini tanımış, kültürler ve davranışlar ticaret sayesinde ülkeler arasında gelip gitmiştir. Günümüze yaklaştıkça ise ticaret boyut değiştirmiş ve sanal aleme yani internete taşınmıştır.
Ticaretin internet ortamına taşınmasıyla “e-ticaret” kavramı ortaya çıkmış ve ticaretin var olan hileleri, e-ticarete geçmiştir. Durum bu olunca da kullanıcıların kafasını “e-ticaret güvenliği nasıl sağlanır?” gibi sorular kurcalamaya başlamıştır. Sizin de kafanızda, e-ticaret yaparken güvenliği nasıl sağlayacağınızın endişesi varsa aşağıda yazmış olduğum maddeleri uygulamanız endişelerinizi giderecektir.
1- HTTPS Kullanan Siteleri Tercih Edin: HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure - Güvenli Hiper Metin Aktarım İletişim Protokolü), bilgisayar ağları üzerinden güvenli iletişimi sağlayan bir protokoldür. Bu protokol her web sitesi için gerekli olduğu gibi e-ticaret siteleri için çok daha önemlidir. Çünkü HTTPS protokolü, kullanıldığı sitedeki iletişimi şifreler yani siz bir e-ticaret sitesinde alışveriş yaparken kişisel bilgileriniz şifrelendiğini için herhangi bir dinleme saldırısına karşı güvende kalmış olursunuz. Kullandığınız e-ticaret sitesinin HTTPS kullandığını anlamak için ise tarayıcınızın adres çubuğuna bakmanız yeterlidir, adres çubuğuna baktığınızda “https://www.siteadi.com.tr” şeklinde “https” ibaresini görüyorsanız o site HTTPS kullanıyor demektir.
2- Satıcılara Dikkat Edin: Bazı e-ticaret siteleri bizzat kendileri ürünlerini satarken yani araya başka bir aracı sokmadan ürünlerini satarken bazı e-ticaret siteleri “pazar usulü” satış gerçekleştirir yani siz alacağınız ürünü o sitede hesap açmış satıcılardan alırsınız, e-ticaret sitesi de satıcıyla alıcıyı buluşturduğu için bir pazar işlevi görmüş olur. Buradaki sıkıntı satıcılardır çünkü sahte ürün satmak bir yana -her ne kadar e-ticaret siteleri bunlara önlem almaya çalışsa da- sizden sözde alışverişte kullanmak üzere özel bilgilerinizi (kredi kartı bilgileriniz vb.) isteyebilir. Siz buna önlem olarak hiçbir satıcıya özel yollarla (WhatsApp, e-posta) banka kartı bilgilerinizi veya diğer özel bilgilerinizi göndermemelisiniz.
3- 3D Secure Kullanan Sitelerden Alışveriş Yapın: 3D Secure, “internetten yapılan kredi ve banka kartı işlemleri için ek bir güvenlik katmanı olarak tasarlanmış XML tabanlı bir protokoldür.” 3D Secure şu şekilde çalışır; siz bir e-ticaret sitesinden ödeme yapmak için “ödeme” butonuna tıkladığınız anda bankanızın 3D Secure ekranına yönlendirilirsiniz, burada karşınıza; cep telefonunuza SMS ile onay kodu gönderilebilen veya sizin dışınızda kimsenin bilmediği özel bilgiler istenilebilen bir ekran çıkar. Bu istenilen bilgiler sayesinde kötü niyetli kişiler tarafından kartınızla alışveriş yapması engellenmiş olur. Bu yüzden siz de alışveriş yaptığınız e-ticaret sitelerinde 3D Secure protokolü kullanıldığına dikkat etmelisiniz ve 3D Secure kullanan sitelerden alışveriş yapmalısınız.
4- Ad Yapmış Siteleri Tercih Edin: İnternetten alışveriş yapmak istiyorsanız, ad yapmış, sektörde uzun yıllardır bulunan ve dünyaca ünlü e-ticaret sitelerini -örnek vermiyorum çünkü hemen hemen herkes hangi sitelerden bahsettiğimi anlamıştır- tercih edin.
İşte tüm bu maddelere dikkat ederek alışverişinizi yaparsanız ne cebinize ateş düşer ne de canınız sıkılır.
Yorumlar