Dinlemek, kulak misafiri olmak veya dedikodu yapmak. Bunları size söyleyince hemen aklınıza insan ilişkileri geldi değil mi? Sizin arkanızdan çekiştiren insanlar, dedikodunuzu yapan insanlar... Durun durun size bunlardan bahsetmeyeceğim. Size isteyerek kulak misafiri olan, isteyerek birilerini dinleyen ve bunları yapmaya devam eden NSA'dan bahsedeceğim.
NSA Nedir?
NSA (National Security Agency-Ulusal Güvenlik Ajansı), 4.11.1952 tarihinde kurulan, kriptoloji üzerine uzman, ABD'nin en çok istihbarat toplayan bir sinyal istihbarat teşkilatıdır. Yabancı ülkelerin iletişimini dinlemek (telefonlar, e-postalar vb.) ve karşı istihbarat teşkilatlarının ABD'yi dinlemesini önlemek NSA'nın görevidir.
Sinyal İstihbaratı Nedir?
Sinyal istihbaratı (SIGINT), elektromanyetik dalgaların alınması, kaydedilmesi, değerlendirilmesi ve yorumlanması ile elde edilen istihbarattır.1
Peki NSA Nasıl Çalışır?
NSA, sinyal istihbaratı toplayan bir teşkilat olduğu için çok personele ihtiyaç duymayacağını düşünebilirsiniz ama NSA'nın hiçte azımsanmayacak kadar personeli vardır. NSA'nın 30.000-40.000 civarı personeli olduğu tahmin edilmektedir. Tahmin diyorum çünkü NSA bir istihbarat teşkilatı olduğu için personel sayısı gizli tutulmaktadır. Personel sayısı bu kadar fazla olunca dinlenenlerin sayısı da dolaylı yoldan artmış oluyor. NSA, internetin ve cep telefonlarının bulunmadığı yıllarda sabit telefon hatlarını dinliyordu, sonra internet ve cep telefonlarını dinlemeye başladı. Hatta bunlarla yetinmeyip insanların e-postalarını, WhatsApp mesajlarını dinlemeye kadar ilerlediler. Kısacası insanların kullanmış olduğu her iletişim aracını dinlemeye başladılar. Şimdi asıl sorumuzun cevabına gelelim; NSA nasıl çalışır?
NSA bir istihbarat teşkilatı olduğu için "istihbarat çarkı" çerçevesinde çalışır. Bu çark sırasıyla; tespit ve yönlendirme, toplama, işlenme, yayım ve kullanım şeklinde çalışır.2 NSA da bu çerçeve içerisinde telekomünikasyon firmalarını, GSM firmalarını, sosyal medya platformlarını yani kısacası insanların iletişim için kullandığı tüm sistemleri izinli veya izinsiz bir şekilde dinlemektedir.
NSA Bizi Dinliyor Mu?
İstihbarat teşkilatları her ne kadar önemli kişileri dinlese de, toplumların bilinçaltını kontrol etme, toplumdaki insanların görüşlerini takip etme gibi çalışmaları da mevcuttur. Bu bağlamda NSA'nın da bir sinyal istihbarat teşkilatı olduğunu göz önünde bulundurursak ve toplumun iletişim sistemlerine kolayca erişebileceğini de bildiğimize göre sorumuzun cevabını verebiliriz; NSA bizi ihtiyaç dahilinde rahatlıkla dinleyebilir.
1: Atalay Keleştemur, Siber İstihbarat, s. 86.
2: Atalay Keleştemur, Siber İstihbarat, s. 41.
Yorumlar