Bilgisayar, kuşkusuz insanoğlunun en büyük icatlarından birisi. Onlar olmadan adeta hareket etmemiz bile mümkün olmuyor. Ayrıca bilgisayarların oluşturduğu bir istihdamın da varlığı her geçen gün büyüyor. Yani kısacası bilgisayarlar başlı başına hem ayrı bir sektör hem de insanoğlunun vazgeçilmezi konumunda. Bu kadar önem verdiğimiz, hayatımızın her alanında olan bilgisayarların güvenliği konusunda ise maalesef biraz ihmalkâr kalıyoruz. Ben de birkaç basit maddeyle evlerimizdeki bilgisayarların güvenliğini nasıl sağlayacağınızı anlatacağım.

1- İndirdiğiniz Dosyaların Kaynağına Dikkat Edin: İnternetten herhangi bir program, resim vb. indirirken o veriyi nereden indirdiğiniz önemlidir. Çünkü güvenilmeyen bir kaynaktan (Herhangi bir forumdaki kullanıcılar tarafından paylaşılmış bir linkteki dosya vb.) indirilen herhangi bir veri içinde rahatlıkla bir zararlı yazılım (Keylogger, trojan vb.) barındırabilir. Bu zararlı yazılımlarda bilgisayarınıza geri dönüşü olmayan hasarlar verebilir. Bu yüzden kaynağına güvenmediğiniz herhangi bir dosyayı indirmeyin.

2- Crackli Program ve Oyun İndirmeyin: Pek çoğumuz bir kez bile olsa crackli oyun veya program indirmiştir. Crackli yazılım indirmenin yasal yanı bir yana bilgisayarınız için de crackli program veya oyun indirmek son derece tehlikeli olabilir. Bunun nedeni ise sizin crackli bir yazılımı indirirken güvenliğinizi, o yazılımın crackli halini yapan crackerlara emanet etmenizdir. Eğer o crackerlar, yazılımın içine trojan vb. bir zararlı yazılım yerleştirdiyse canınız çok sıkılabilir. Siz crackli program veya oyun indirerek para vermekten kurtulduğunuzu düşünürken birdenbire bilgisayarınız artık sizin olmayabilir. Bu yüzden crackli yazılımlar indirmemek bilgisayarınızın güvenliği için çok önemlidir.

3- Güvenlik Duvarınızı Açın: Güvenlik duvarı, bilgisayarınızı ağ üzerinden gelebilecek ataklara karşı koruyan bir yazılımdır. Sizin bu yazılımı kapatmanız -ki Windows bu olanağı kullanıcılara sunar- bilgisayarınızı ağ ortamından gelebilecek herhangi bir saldırıya karşı güvensiz kılar. Bu yüzden güvenlik duvarınızı her zaman açık tutun.

4- Antivirüs Kullanın: Piyasada birçok firmanın antivirüs yazılımı mevcutsa da (Birçoğu ücretlidir) ben Windows’un içerisinde standart olarak gelen “Defender” yazılımını kullanmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü piyasadaki antivirüs yazılımlarına tonlarca para vermenize hiç gerek yok zira “Defender” yazılımı da onlarla aynı işlevi görecektir, tabii hangi yazılımı kullanacağınız size kalmış. Ayrıca hangi antivirüsü kullanıyorsanız kullanın, güncellemeleri asla ihmal etmeyin.

5- Dosyalarınızı ve Diskinizi Şifreleyin: Bilgisayarınızın herhangi bir ele geçirilme ihtimaline karşı dosyalarınızı ve diskinizi şifreleyin. Dosyalarınızı internetten rahatlıkla bulabileceğiniz herhangi bir şifreleme programıyla şifreleyebilirsiniz. Diskinizi ise (Windows kullandığınızı varsayarak söylüyorum) Windows ile birlikte gelen “BitLocker” yazılımıyla şifreleyebilirsiniz.

6- Oturumunuzu Şifreleyin: Yine her kötü ihtimale karşı -ki bu sefer bu ihtimal bilgisayarınızın fiziksel olarak ele geçirilmesi- kullanmış olduğunuz oturumunuzu güçlü bir parolayla şifreleyin. Böylece bilgisayarınızı ele geçirmiş birisi parolayı bilemeyeceği veya büyük ihtimal kıramayacağı için verileriniz korunmuş olacaktır.

7- USB ve Harici Diskleri Taratın: Bilgisayarınıza takacağınız; eşinizin, dostunuzun hatta kendinizin USB’sini veya harici diskini bilgisayarınıza takar takmaz (Bellekteki dosyaları açmadan) kullanmış olduğunuz antivirüs yazılımınızla bir güvenlik taraması yapın zira virüslerin en çok yayıldığı ortamlardan biride USB ve harici diskler gibi elden ele dolaşan belleklerdir.

Son olarak, bilgisayarınızda ara sıra virüs taraması yapmanızın bilgisayarınızın güvenliği için önemli bir işlem olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Subscribe to newsletter

Yorumlar

Yorum mevcut değil.