Ali
Cu, 21/12/2018 - 22:06

Açık Anahtarlı Şifreleme Nedir?

İnternet ortamında veri alışverişi yaparken verilerimizin güvenli bir şekilde transfer edilmesini isteriz. İşte bunun için yani verilerin güvenli bir şekilde transfer edilmesi için bazı şifreleme algoritmaları mevcuttur ve bunlardan biride “açık anahtarlı şifreleme” algoritmasıdır.

Açık Anahtarlı Şifreleme Nedir?

Açık anahtarlı şifreleme, şifre ve deşifre işlemleri için farklı anahtarların kullanıldığı bir şifreleme algoritmasıdır. Bu şu şekilde gerçekleşir; İletişimde bulunan taraflar arasında birer anahtar bulunur ve bu anahtarlardan biri gizli biri açık anahtardır. Birbirlerine bağlı olan bu anahtarların biriyle şifreleme yapılırken, biriyle deşifre yani şifre çözme işlemi yapılır. Gizli anahtarın sadece bir sahibi vardır ve bu gizli anahtara sahip olan kişi, kendi açık anahtarıyla şifrelenmiş verileri çözebilir. Açık anahtar ise herkesin erişimine açıktır ve açık anahtarla şifrelenen veriler bağlantılı olunan gizli anahtarın çözebileceği şekilde şifrelenir.

Açık Anahtarlı Şifreleme Nerelerde Kullanılır?

Açık anahtarlı şifreleme yaygın kullanılan bir şifreleme algoritmasıdır. Kullanıldığı yerlere örnek verecek olursak; PGP, GPG ve TLS’i örnek verebiliriz.

Avantajları:

  • Açık anahtarlı şifreleme, sistemde daha az yer kaplar ve böylelikle sistemin depolama alanı daha az yorulmuş olur.
  • Açık anahtarlı şifreleme büyük ağlarda (Örneğin: İnternet) kullanılması daha uygun bir algoritmadır zira TLS protokolünde de açık anahtarlı şifreleme kullanılmaktadır.

Dezavantajları:

  • Açık anahtarlı şifreleme algoritması, simetrik şifreleme algoritmalarıyla karşılaştırıldığında daha yavaş kalmaktadır.
  • Açık anahtarlı şifreleme algoritmasında şifrelenmiş bir bilgiyi aynı anda farklı kullanıcılara gönderebilmek için aynı bilginin her alıcı için ayrı ayrı şifrelenmesi gerekmektedir. Bu da şifreleme için ayrı bir yük getirmektedir.
Subscribe to newsletter

Yorumlar

Yorum mevcut değil.