Sosyal medya siteleri, hemen hemen her kesimden, her yaştan milyarlarca insanın kullandığı platformlardır. Bu platformlarda milyarlarca insan olunca kötü niyetli kişilerinde iştahı kabarır. İştahı kabaran "kötü niyetliler" bu geniş havuzdan dişlerine uygun av ararlar. Durum bu olunca potansiyel avlar yani bizler kendi kendimize şöyle bir soru sorarız; sosyal medya hesaplarımın güvenliğini nasıl sağlarım?

Bu sorunun cevabını maddeler halinde açıklayalım;

  • Özel Bilgilerinizi Paylaşmayın: Sosyal medyada hemen hemen herkesin yaptığı hataların başında gelir sosyal medyada özel bilgileri paylaşmak. Özel bilgiler dediğimiz zaman telefon numarası, e-posta adresi ve T.C kimlik numaranız gibi size ait olan bilgiler aklımıza gelmelidir. Özel bilgilerimizi sosyal medyada paylaşırsak sosyal mühendis dediğimiz veya hacker dediğimiz kişilerin sizin hakkınızda daha fazla ipucu elde etmesine sebep olmuş oluruz.
  • Konumunuzu Paylaşmayın: Sosyal medyada gittiğiniz şehrin konumunu paylaşmak veya gittiğiniz kafenin konumunu paylaşmak son dönemlerde herkesin yaptığı bir hareket haline geldi. Konum paylaşmanın sosyal medya hesap güvenliği için değil de gerçek hayattaki güvenliğiniz için -ütopik siber saldırı senaryoları hariç- önemi daha fazladır. Konum paylaşmanın güvensizliği ise şudur; örneğin tatile çıktınız ve tatile çıktığınız şehrin konumunu paylaşarak o şehirde tatilde olduğunuzu belli ettiniz. Bunu gören hırsızlarda evinizi bir güzel boşaltarak (böyle olaylar daha önce yaşanmıştır) size tatil dönüşü bir sürpriz hazırlamış olurlar.
  • Mesaj Kutunuza Dikkat Edin: Tüm sosyal medya platformlarında hackerların veya sosyal mühendislerin en sık kullandığı yöntemlerden olan oltalama yöntemi; mesaj kutunuza gelen sahte bir mesaj ve sahte bir linkten ibaret oluyor. Örneğin mesaj kutunuza "xbank'ta krediniz hazır, tıklayın ve krediniz cebinize gelsin" şeklinde bir mesaj geldiyse ve o mesaja tıkladıysanız muhtemelen sosyal medya hesabınız tehlike altındadır demektir. Kısacası mesaj kutunuza kimden geldiği belli olmayan, sizi bir yere tıklamaya teşvik eden bir mesaj aldıysanız bu mesaja asla tıklamayın ve sosyal medya hesabınızı güvende tutun.
  • Tanımadığınız Kişilerle Mesajlaşmayın: Anne babalarımızın bize çocukken söylediği; "tanımadığınız kişilerle konuşmayın" nasihati sosyal medya içinde geçerli. Çünkü sosyal medyada tanımadığınız biriyle konuşuyorsanız onun sizle ne amaçla konuştuğunu anlamayabilirsiniz. Eğer sizle konuşan bir sosyal mühendisse, sizin ağzınızdan baklayı çıkarmaya çalışır ve o bakla sizin şifreleriniz vb. şeyler olur ve yine siz eğer baklayı çıkarırsanız sosyal medya hesabınız siz daha anlamadan ellerinizden uçuverir. İşte bu yüzden tanımadığınız kişilerle mesajlaşırken, onun sizden kişisel bilgilerinizi veya şifrelerinizi istemediğinden emin olun.
  • Temel Kural; Dikkat: Siber güvenliğin de temel kuralı olan "dikkat" sosyal medya güvenliği içinde gerekli. Aslında yukarıda bahsettiğim tüm maddeler temel kural olan dikkate dayanıyor. Sosyal medyada hareket ederken birkaç saniye düşünüp dikkatli olursak, hesabımızı güvende tutmuş oluruz.

Hepimizin kullandığı sosyal medya platformlarındaki hesaplarımızı nasıl güvende tutmamız gerektiğini 5 temel maddeyle anlatmaya çalıştım. Ayrıca, 2. maddede sosyal medyadaki bir davranışımızın bize gerçek hayatta olumsuz bir şeklide nasıl geri dönebileceğinden bahsettim. Umarım bu temel maddeleri siz de uygulayarak sosyal medya hesaplarınızı güvende tutmuş olursunuz.

Subscribe to newsletter

Yorumlar

Yorum mevcut değil.