Meyve Sineği Robotu, Gezegenleri Keşfedecek
Araştırmacılar, geliştirdikleri "meyve sineği robotu" gibi mikro robotların, gezegenlerin keşfinde kullanılabileceğini söylüyor.

Berkeley Üniversitesi'nde Profesör Claire Tomlin'in gözetimindeki Palak Bhushan, gezegen keşiflerinde kullanılabilecek iki tane mikro robot geliştirdi.
Bhushan, doğadaki böceklerin hareketlerinden esinlenerek, biri sıçrayan biri de uçabilen iki tane mikro robot geliştirdi.
Bhushan Space.com'a verdiği röportajda, "meyve sineği" adını verdiği uçabilen mikro robotu tasarlarken meyve sineklerinden ve bal arılarından ilham aldığını, bu robotların mekanik ve biyolojik sistemler arasındaki boşluğu doldurmasını planladığını söyledi.
Bhushan'a göre bu robotlar, gezegenler, kuyruklu yıldızlar ve asteroitler gibi nesnelerin üzerinde keşif yapmak için çok uygun. Çünkü bu robotlar oldukçak hafif; uçan robot 1 miligramdan daha hafif, sıçrayan robot ise 75 miligram ağırlığında.
Bhushan, geliştirdiği mikro robotların şu an kullanımda olan büyük uzay araçlarının iniş yapamadığı yerlere inebileceğini söyledi. Ayrıca Bhushan, geliştirdiği robotların diğer büyük araçlara göre daha yumuşak iniş yapabileceğini de söyledi.
Yoğun atmosfere sahip yerlerde meyve sineği robotunun kullanışlı olacağını söyleyen Bhushan, "Bu tür ortamlar için çok anlamlı olacak, çünkü A noktasından B noktasına gitmek için daha az enerjiye ihtiyaçları olacak" dedi.
Atmosferin çok az olduğu veya hiç olmadığı yerlerde ve ayrıca yerçekiminin de çok az olduğu yerlerde ise sıçrama robotunun işe yarayacağını belirten Bhushan, "az enerji kullanarak büyük yüksekliklere fırlayabilirler" dedi. Ayrıca araştırmacı, Mars'ın her iki robot için de elverişli olduğunu söyledi.
Bhushan, bu robotların en uygun şekildeki kullanımının "ev üssü" ile mümkün olacağını söyledi. Bhushan, robotların boyutları çok küçük olduğu için büyük antenlere sahip olamayacağını, bu yüzden Dünya ile iletişim kurmak istedikleri zaman "ev üssü" adı verilen başka bir uzay aracı üzerinden veri alışverişi yapabileceklerini söyledi.
Palak Bhushan'ın geliştirdiği mikro robotların teorik olarak işe yaraması beklenirken, uzay görevlerinde ne zaman kullanılmaya başlanacağı bilinmiyor.
Yorumlar