Düsseldorf Üniversite Hastanesine Fidye Yazılımı Saldırısı
Düsseldorf Üniversite Hastanesine düzenlenen fidye yazılımı saldırısı, bir hastanın ölmesine sebep olmuş olabilir.
Almanya'da bulunan Düsseldorf Üniversite Hastanesine düzenlenen fidye yazılımı saldırısı, bir hastanın ölümüne sebebiyet vermiş olabilir.
Düsseldorf Üniversite Hastanesinin web sitesinden yapılan 10 Eylül 2020 tarihli duyuruda, hastanenin sistemlerini etkileyen bir sorun (Fidye yazılımı saldırısı) olduğu, bu sorun yüzünden hastanenin acil servis kayıtlarının silindiği ve hem acil servis hem de randevulu hastaların tedavilerinin yapılamayacağı söylendi.
Bu duyuru ve onu takip eden diğer duyurularda, IT ekibinin sorunu çözmeye çalıştığı ancak hastanenin sistemlerinin neredeyse tamamının çalışmaması nedeniyle, hastanenin tam kapasiteyle hizmet veremediğini söylendi.
Düsseldorf Üniversite Hastanesinin web sitesinden 17 Eylül 2020 tarihinde yapılan en son duyuruda ise IT sistemlerinin yaşadığı sorunun bir siber saldırı (Fidye yazılımı saldırısı) olduğu ve saldırının etkilerinin hâlâ sürdüğü ve hastanenin tam kapasiteyle çalışmasını engellediği söylendi.
Duyuruda, hackerların sisteme giriş noktası olarak dünya çapında kullanılan bir yazılımda bulunan güvenlik açığı olduğu söylendi. Ayrıca duyuruda, kolluk kuvvetleri ve hastanenin ilgili personelinin ortak bir şekilde çalıştığı, herhangi bir fidye talebi olmadığı, verilerin kurtarılmaya devam edildiği ancak bu işlemin ne zaman biteceğinin bilinmediği söylendi.
RTL.de'nin haberine göre hastanenin faaliyetleri, fidye yazılımı nedeniyle kısıtlıyken acil müdahale gerektiren bir hastanın tedavisi yapılamadı ve başka bir hastaneye yönlendirildi. Daha sonra ise hasta, diğer hastaneye yönlendirilirken öldü.
Habere göre yetkililer, eğer hastanın ölümüne hastanenin fidye yazılımı saldırısı nedeniyle hastaya bakamadığı ve hastanın bu yüzden öldüğünü tespit ederse, söz konusu fidye yazılımı soruşturmasına ek olarak cinayet soruşturması da başlatabilirler.
Ayrıca yine RTL.de'ki habere göre, Almanya polisi saldırıyı gerçekleştiren hackerlar ile iletişime geçti ve hackerlar, fidye yazılımı tarafından şifrelenen verilerin kurtarılabilmesi için bir parola çözme anahtarı verdi ve böylelikle hastane yetkilileri, şifrelenen verileri kurtarmaya başladı.
Yorumlar